Captain's Spices
Captain's Spices
 
Πιπέρι Μακρύ (ή Μακρυπίπερο)
Ορισμός
Οι αποξηραμένοι καρποί του είδους P. Longum που ανήκει στην οικογένεια Piperaceae με προέλευση από τη Νότια Ασία. Είναι συγγενές με το είδος P. nigrum από το οποίο προέρχεται το μαύρο πιπέρι. Πρόκειται για ένα λεπτό αναρριχητικό φυτό με σκούρα οβάλ οδοντωτά φύλλα που έχουν σχήμα καρδιάς. Μέσα στο κάθε λουλούδι υπάρχουν μικροσκοπικές ακίδες που μοιάζουν με μικρά ραβδιά με μέγεθος περίπου όσο αυτό που έχει ο παπαρουνόσπορος. Αυτές οι ακίδες είναι κόκκινες όταν ωριμάζουν και γίνονται μαύρες όταν αποξηραίνονται. Αποξηραμένες καταναλώνονται ως μπαχαρικό. Οι καρποί έχουν πικάντικο άρωμα που οφείλεται σε ένα αλκαλοειδές, την πιπερίνη. Η χρήση του μακροπίπερου είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ευρωπαϊκή κουζίνα αλλά συνηθίζεται στην Ινδική, Ινδονησιακή και Μαλαισιανή κουζίνα. Συναντάται ακόμα σε διάφορα μίγματα στο Μαρόκο και στην Αιθιοπία όπου είναι κύριο συστατικό του μίγματος μπαχαρικών Berebere. Εκτός από τη χρήση των αποξηραμένων καρπών στη μαγειρική, χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους οι καρποί και οι ρίζες. Είναι ακόμα το κύριο συστατικό του γνωστού σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιείται για λόγους αυτοάμυνας, ενώ στην Ινδία η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπύρας.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Οι σπόροι σε συστάδες.

Χρώμα
Γκρι-μαύρο.

Ιστορία
Το μακρυπίπερο ήταν γνωστό στην Ευρώπη, την εποχή που δεν είχε ακόμα φτάσει το μαύρο πιπέρι. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη χρήση του φυτού ως φάρμακο. Από τα αρχαία χρόνια συγχέονταν με το μαύρο πιπέρι παρόλο που ο Θεόφραστος έκανε διαχωρισμό των δύο ειδών στο έργο του. Ο Πλίνιος λανθασμένα πίστευε ότι και τα δύο είδη πιπεριού προέρχονται από το ίδιο φυτό. Έγινε λιγότερο δημοφιλές όταν ο Κολόμβος έφερε στην Ευρώπη το πιπέρι και τις πιπεριές τσίλι.

Προέλευση
Ασία (Ινδία, Μαλαισία, Ινδονησία, Σιγκαπούρη και Σρι Λάνκα).

Γεύση
Έντονη πιπεράτη γεύση που προκαλεί έκκριση σάλιου και μούδιασμα στο στόμα. Θυμίζει συνδυασμό μαύρου, λευκού πιπεριού και τζίντζερ.

Χρήσεις
Η ιδιαίτερη γεύση του μακρυπίπερου αρωματίζει το κρέας, τις αγκινάρες, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια και ταιριάζει με διάφορες ποικιλίες πικάντικων τυριών και κρασιών. Στην Ταϋλάνδη το βάζουν στις σούπες και τα τηγανητά και στην Αιθιοπία στο στιφάδο.

Συνδυασμοί
Όπως το πιπέρι, συνδυάζεται με όλα τα μπαχαρικά και βότανα, ενώ μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να γεφυρώσει τη γεύση του μαύρου πιπεριού με αυτή του τσίλι.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ>
Αλάτι Άνηθος Αστεροειδής Γλυκάνισος Βανίλια Βανιλίνη Βασιλικός Γαρίφαλο Γλυκάνισος Γλυκόριζα Δάφνη Δενδρολίβανο Δίκταμο Δυόσμος Εστραγκόν Ευκάλυπτος Εχινάκεια Θρούμπι Θυμάρι Ιπποφαές Κανέλα Κάππαρη Κάρδαμο Κόλιανδρο Κουρκουμάς Κράνο Κρεμμύδι Κρόκος (Σαφράν) Κύμινο Λεβάντα Λεμονόχορτο Λιναρόσπορος Λουίζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μάραθος Μαστίχα Μαχλέπι Μελισσόχορτο Μέντα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Μπούκοβο Μύρτιλλο Παπαρουνόσπορος Πιπέρι Καγιέν Πιπέρι Κόκκινο (Πάπρικα) Πιπέρι Κουμπέμπ Πιπέρι Λευκό Πιπέρι Μακρύ Πιπέρι Μαύρο Πιπέρι Μελεγκέτα Πιπέρι Πράσινο Πιπέρι Ρόζ Πιπέρι Σετσουάν Ραδίκι Ρίγανη Ρόκα Σέλινο Σησάμι Σινάπι Σκόρδο Σουμάκ Τζίντζερ Τίλιο Τριαντάφυλλο Τριγωνέλλα Τσάι Βουνού Τσίλι Τσουκνίδα Φασκόμηλο Φύλλα Αιγύπτου Χαμομήλι Χρένο Μίγματα: Βότανα Προβηγκίας Γκαράμ Μασάλα Ζάαταρ Κάρυ Κινέζικο Μίγμα των Πέντε Μπαχαρικών Μίγμα των Τεσσάρων Μπαχαρικών Μπαχαράτ Μπερμπερέ Μπουκέ Γκαρνί Ρας ελ Χανούτ Τζερκ Τσίλι Fines Herbes