Κλασικό
Παστίτσιο

Συστατικά για 6 μερίδες

• 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 400 γραμ ντομάτες ώριμες τριμμένες
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 4 κουταλιές κρεμμύδι
• 1 κουταλάκι μπαχάρι
• 3 κουταλιές μαϊντανό
• ½ κουταλάκι σκόρδο
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• ½ κιλό χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
• 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 150 γρ. τριμμένο τυρί

Για τη μπεσαμέλ
• 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
• 2 κουταλιές βούτυρο
• 2 κουταλιές αλεύρι
• ½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 1 αυγό
• Αλάτι





Οδηγίες παρασκευής σε βήματα

1. Σοτάρουμε στις 4 κουταλιές ελαιόλαδο τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τα βότανα, το αλάτι και το πιπέρι.
2. Ρίχνουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
3. Βράζουμε στο μεταξύ τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε. Τα πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τυριού.
4. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει το μείγμα μια κρέμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αυγό εκτός φωτιάς, ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί μέσα στην μπεσαμέλ.
5. Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί ελαφρά βουτυρωμένο βάζουμε τα μακαρόνια. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά. Απλώνουμε στην επιφάνεια την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
6. Ψήνουμε το παστίτσιο στους 170ο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Το σερβίρουμε αφού περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από το ψήσιμο.


Μερικά μυστικά ακόμα

• Προσθέστε στον κιμά την ώρα που βράζει 1-2 ξύλα κανέλας, τα οποία θα τα αφαιρέσετε μόλις ρίξετε τον κιμά στο ταψί.
• Μπορείτε να ρίξετε μέσα στη σάλτσα του κιμά 3-4 ολόκληρα μπαχάρια, για περισσότερο άρωμα στη γεύση της. Μετά αφαιρέστε τα.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Απαντήστε