Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι

Συστατικά

• 1 κιλό μπακαλιάρο παστό σε φιλέτο, χωρίς την πέτσα του (για 4 μερίδες περίπου)
• 1 ποτήρι μπύρα (1 κουτάκι 330 ml)
• 1 ποτήρι αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε με κορν φλάουρ)
• 1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Captain’s Mix για Ψάρι Ψητό
• Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (αραβοσιτέλαιο ή αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο σε αναλογία 3/1, για χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα)
• 1-2 πρέζες αλάτι (προαιρετικά)



Οδηγίες παρασκευής σε βήματα

1. Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ξαλμυριστούν στον ίδιο χρόνο. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε για 12 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό αυτό, μέχρι να ξαλμυριστούν (διατηρώντας όμως και κάποια γεύση). Εάν δεν έχουμε την ευχέρεια να αλλάζουμε τόσο συχνά το νερό, ή μεσολαβεί νύχτα, τον αφήνουμε έως και 24 ώρες στο νερό, (αλλάζοντάς το που και που), αλλά στο ψυγείο για ασφάλεια.
2. Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζουμε και τοποθετούμε τα κομμάτια επάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει όλη την υγρασία τους.
3. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Σε ένα μπόλ ρίχνουμε την μπύρα και σταδιακά το αλεύρι, σκέτο ή ανάμεικτο με κορν φλάουρ, και το μείγμα μπαχαρικών Captain’s Mix για Ψάρι Ψητό, ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, μέτριας πυκνότητας. Τον αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
4. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το λάδι να κάψει.
5. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, ώστε να συγκρατήσουν καλύτερα την κρούστα από το κουρκούτι.
6. Όταν το λάδι είναι έτοιμο, (ρίχνοντας μια σταγόνα από το κουρκούτι και εφόσον αυτή ανεβεί στην επιφάνεια σαν μπαλίτσα), τότε περνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι ένα προς ένα και τα ρίχνουμε απαλά μέσα στο καυτό λάδι, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούν από την υγρασία και το περίσσιο λάδι. Έτσι θα διατηρηθούν ξεροψημένα και τραγανά. Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με την απαραίτητη συνοδεία του: την Σκορδαλιά. Καλή σας όρεξη!!

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Απαντήστε