Λεμονάτο
Λαχανόρυζο

Συστατικά για 6 μερίδες

• ½ λάχανο κομμένο σε φέτες και μετά σε κομματάκια μετρίου μεγέθους
• 2 πράσα
• 2 κουταλιές σέλινο
• 4-5 κουταλιές κρεμμύδι
• 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
• ½ κουταλάκι κύμινο
• ½ κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο
• 250 γρ. ρύζι
• 2 λεμόνια, ο χυμός τους
• 60 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι



Οδηγίες παρασκευής σε βήματα

1. Καθαρίζουμε το λάχανο από το κοτσάνι, το κόβουμε, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφριά το λάχανο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σέλινο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο και αλάτι. Ρίχνουμε 2-3 ποτήρια νερό.
2. Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.
3. Προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό.
4. Δοκιμάζουμε το φαγητό μας στο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε επί πλέον καυτό νερό εάν χρειάζεται και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος το φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο.
5. Προσέχουμε το φαγητό μας να έχει ζουμάκι πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, γιατί θα το αφήσουμε άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο να φουσκώσει. Το σερβίρουμε ζεστό.


Μερικά μυστικά ακόμα

• Πασπαλίστε το τελικό πιάτο λίγο πριν το σερβίρετε με 1-2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα, για πιο ορεκτική εμφάνιση.
• Εάν το θέλετε πιο πικάντικο, τρίψτε επί πλέον 1 κουταλάκι λεμονοπίπερο.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Απαντήστε