Κλασικοί
Λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα

Συστατικά για 6 μερίδες

• 1 μεγάλο αφράτο λάχανο, 1 ½ κιλό
• 750 γρ. χοιρινό κιμά
• 130 γρ. ρύζι για πιλάφι
• 4 κουταλιές κρεμμύδι
• 4 κουταλιές μαϊντανό
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
• ½ κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 120 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
• 2 αυγά
• 2 λεμόνια, ο χυμός τους
• Αλάτι



Οδηγίες παρασκευής σε βήματα

1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι του. Ρίχνουμε το λάχανο στο καυτό νερό και το ζεματάμε αφαιρώντας σταδιακά τα ζεματισμένα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βγάζουμε και το υπόλοιπο λάχανο και απλώνουμε τα φύλλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2. Σε μπολ ρίχνουμε το χοιρινό κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και ζυμώνουμε το μίγμα. Αν είναι σφικτό προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό, να είναι αφράτο.
3. Παίρνουμε τα φύλλα τα πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες βάζοντας στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας από τον κιμά. Αναδιπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσει η γέμιση και ρολάρουμε το φύλλο μέχρι να γίνει ο ντολμάς. Εάν είναι μεγάλο το φύλλο κόβουμε την άκρη που περισσεύει.
4. Απλώνουμε μερικά φύλλα λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετούμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Δημιουργούμε 2-3 στρώματα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και νερό, τόσο μέχρι να σκεπαστούν καλά. Τοποθετούμε επάνω στους ντολμάδες ένα πιάτο για να μην κινούνται κατά το μαγείρεμα. Τους βράζουμε για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε την εστία και τους αφήνουμε έτσι να σταθούν για 2 ώρες.
5. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση.
6. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια, ενώνουμε ασπράδια και κρόκους, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, ρίχνουμε μέσα 2 κουτάλες της σούπας από το ζουμί των ντολμάδων και μετά ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακινούμε καλά την κατσαρόλα, κρατώντας τη από τα δύο χερούλια και αφού πάρει μερικές βράσεις, σερβίρουμε.


Μερικά μυστικά ακόμα

• Πασπαλίστε το τελικό πιάτο λίγο πριν το σερβίρετε με 1-2 κουταλάκια τριμμένο μαϊντανό και 1-2 κουταλάκια άνηθο, για πιο ορεκτική εμφάνιση.
• Αναμίξτε το αυγολέμονο με 2 κουταλάκια σέλινο, θα πάρει ένα πολύ ιδιαίτερο και ορεκτικό άρωμα.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Απαντήστε