Κλασικά
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Συστατικά για 6 μερίδες

• 24 μικρά φρέσκα καλαμαράκια ή κατεψυγμένα
• 200 γρ. ρύζι
• 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
• 3-4 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους ψιλοκομμένες
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 200γρ. φέτα κομματιασμένη
• ο χυμός ½ λεμονιού
• 1 ποτηράκι του κρασιού νερό
• 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
• 4 κουταλιές κρεμμύδι
• 4 κουταλιές μαϊντανό
• 2 κουταλιές άνηθο
• 1 κουταλάκι σκόρδο
• ½ κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• Αλάτι





Οδηγίες παρασκευής σε βήματα

1. Κόβουμε το κεφάλι από τα καλαμαράκια. Τα πλένουμε και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και το μελάνι. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Μισοβράζουμε το ρύζι σε λίγο νερό.
2. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε κατόπιν τα πλοκάμια, το κουκουνάρι, τη φέτα, όλα τα μπαχαρικά, τα βότανα, αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε με το νερό και σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
3. Γεμίζουμε με κουταλάκι τα καλαμαράκια, αφού τα στραγγίσουμε καλά. Κλείνουμε το στόμιο τους με μια οδοντογλυφίδα.
4. Τα τοποθετούμε στη σειρά μέσα σε βαθύ σκεύος με καπάκι και τα περιχύνουμε με τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και το χυμό του λεμονιού.
5. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο με σκεπασμένο το σκεύος για μια ώρα περίπου.
6. Σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε μια πιατέλα, αφαιρώντας τις οδοντογλυφίδες. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.



Μερικά μυστικά ακόμα

• Πασπαλίστε το τελικό πιάτο λίγο πριν το σερβίρετε με 1-2 κουταλάκια τριμμένο μαϊντανό και 1-2 κουταλάκια άνηθο, για πιο ορεκτική εμφάνιση.
• Για περισσότερο άρωμα στη σάλτσα, ρίξτε λίγο πριν τα βάλετε στο φούρνο 3 φύλλα δάφνης και 4 κόκκους ολόκληρο μπαχάρι.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Απαντήστε